tiistai 22. toukokuuta 2012

Uusia pesijöitä?

Taas ollaan tultu takaisin lähtöruutuun; kuka pesii vai pesiikö kukaan?

On periaatteessa kolme vaihtoehtoa.

1. Vakikoiras houkutteli aamulla paikalle uuden naaraan, joka kävi jo pöntössäkin sisällä. Aamulla näiden kahden touhuilu näytti hyvinkin valoisalta, mutta sen jälkeen ne katosivat. Vakikoiraan näin pari kertaa iltapäivällä, naarasta en ole enää nähnyt sitten aamun. Ja onko sinitiaisten jo myöhästä aloittaa pesintä? Alla kuitenkin video aamulta, kun vakikoiras houkutteli naaraan ensi kertaa sisälle pönttöön:



2. Kirjosieppokoiras on pyörinyt nyt iltapäivällä todella aktiivisesti pöntöllä ja käynyt sisälläkin. Ongelma on se, että tällä linnulla ei ole naarasta seuranaan. Lisäksi pönttö on yhä vakikoiraan ja se puolustaa sitä ahkerasti, pari ilmataisteluakin käytiin.
3. Niin, ja sitten tietenkin se surullinen vaihtoehto, että pöntössä ei pesi enää kukaan tänä vuonna. Vähän pahalta näyttää, mutta niin kauan kun kirjosieppo ja vakikoiras pöntöllä pyörivät, on toivoa. Munien poiskorjaaminen voisi auttaa; näin pönttö ei olisi "varattu", mutta olen päättänyt olla suuremmin sotkeutumatta luonnon käsikirjoitukseen.

En vain jotenkin voi käsittää, että vakinaarasta ei enää ole. Vakinaarasta, joka saapui 13.4.. Se rakensi itselleen mukavan pesän ja muokkasi sen mieleisekseen. Se kävi kymmeniä taisteluja saadakseen itselleen oikeuden pesiä. Ensin talitiaisia vastaan, sitten sinitiaisia ja lopulta kirjosieppoja. Se tappoi kirjosieppokoiraan pönttöön. Lopulta se muni yksitoista munaansa pesään ja alkoi hautoa ahkerasti.  Sitten kissa saapui ja silmänräpäyksessä kaikki oli ohi. Vakinaaraalle en olisi todellakaan suonut näin karmeaa kohtaloa.

Vakinaaraan muistolle vielä pari kuvaa, jotka otin 19.5. Vakinaaras suorittamassa tärkeää tehtäväänsä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti