perjantai 25. toukokuuta 2012

Toinen sieppokoiras

Tällä pöntöllä on kyllä kysyntää ihan kiitettävästi. Aamulla pöntölle ilmestyi uusi kirjosieppokoiras, joka otti reippaasti yhteen vakisiepon kanssa, hurjia ilmataisteluita käytiin. Nyt tunkeilijasieppoa ei ole enää näkynyt kuitenkaan.

Naaras puolestaan on jatkanut pesänrakentamista ahkerasti. Pesässä on ihan mielettömästi kaikkea tavaraa kaarnasta puunkuoreen, kuiviin lehtiin ja pitkiin heiniin, siepon selkä ottaa kohta kameraan kiinni. Joskus naaras jää hautomakuoppaan makoilemaan ihan paikoilleen pitkäksi aikaa, näin:
Montako lintua tästä pöntöstä on taistellut tai vieraillut tänä keväänä? Rupesin mielenkiinnosta laskemaan. Alla olevat selostukset ovat sekavia ja ne on tarkoitettu lähinnä omiksi muistiinpanoikseni.

Vakinaaras. Tuli pöntölle 13.4. ja heti siitä lähtien oli selvästi se naaras, joka pöntössä tulee pesimään. Tappoi kirjosieppokoiraan pönttöön 8.5.. Kuoli kuitenkin itse 21.5. kissan viemänä.

Vakikoiras. Tuli pöntölle 13.4. ja oli ihan ensimmäinen lintu, joka pöntössä vieraili. Vakikoiraan ja -naaraan pesintä lähtikin hyvin käyntiin, kunnes kissa vei vakinaaraan 21.5..

Häirikkö. Ensiesiintyminen oli 27.4., jolloin taisteli vakikoiraan kanssa pöntössä. Taisteli todennäköisesti pöntössä myös 2.5., mutta asiasta ei ole varmuutta.

Häirikön puoliso. 6.5. mukana kuvioissa ollut tiainen, ilmeisesti häirikön puoliso.

"Tiaisneito". Vakikoiras houkutteli 7.5. pönttöön tiaisen, jonka otsatukka oli kupera. Tuon jälkeen en tätä lintua kuitenkaan nähnyt.

Uusi naaras. Vakinaaraan kuoltua vakikoiras houkutteli 22.5. pöntölle tiaisnaaraan, joka kävi pöntössä muutamia kertoja -sitten katosi.

Talitiainen. Pesinnän alkuvaiheessa sinitiaisten kanssa taistellut tintti. Luovutti parin päivän taisteluiden jälkeen.

Talitiaisen puoliso. Mielestäni talitiaisia oli mukana kaksi, joten ilmeisesti tämä oli edellisen puoliso.

Tapettu sieppo. Ilmestyi ensi kerran 4.5., taisteli sitten ankarasti pöntöstä tinttien kanssa. Lopulta vakinaaras tappoi siepon pönttöön 8.5..

Vakisieppo. Ilmestyi ensi kerran  pöntölle 12.5., sen jälkeen teki satunnaisia visiittejä pöntöllä. Kun vakinaaras kuoli, valtasi tämä koiras pöntön (22.5.), houkutteli naaraan ja on tämänhetkinen pöntönomistaja.

Vakisiepon naaras. Vakisieppo houkutteli naaraan pöntölle 23.5.. Siitä lähtien se on rakennellut pesää ja on tämänhetkinen pöntönomistaja yhdessä vakisiepon kanssa.

Tunkeilijasieppo. Tänään (25.5.) toinen kirjosieppokoiras ilmestyi pöntölle ja otti yhteen vakisiepon kanssa. Ei ole (ainakaan vielä) vallannut kuitenkaan pönttöä.

...eli yhteensä kaksitoista lintua. Huhhuh! Harkitsen vakavasti toisen pöntön rakentamista ensi vuodeksi. Toisaalta, sitten on taas kissalla herkkupaloja kaksinkertaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti