perjantai 4. toukokuuta 2012

Kirjosieppo on saapunut!

Aamulla kuulin pöntöltä varoitusääniä, jotka eivät olleet tinttien. Sitten näinkin pöntön lentoaukolla tutun kaverin; kirjosieppo oli saapunut pöntönvalloituspuuhiin. Aamulla käytiin jo hurjia ilmataisteluita, vaikka sieppo ei vielä pöntössä sisällä ollutkaan.

Päivän ajaksi jätin pönttökameran nauhoittamaan ja tällä kertaa en edes onnistunut tuhoamaan videoita! Kirjosieppo kävi siis tasan kerran pöntössä päivän aikana ja siitä käynnistä editoin pienen videon:



Nyt näkyy hiljentyneen, siepon lauluakaan ei enää kuulu. Kiinnitin muuten huomioni tänään myös sinitiaisnaaraan käytökseen pöntössä; se lepäili jo pitkiäkin aikoja hautomakuopassa testaillen hautomista. Munat voivat periaatteessa tulla nyt minä päivänä tahansa.

Onkohan tuo sieppo muuten sama kaveri kuin se, joka törmäsi ikkunaan pari päivää sitten? Miten se näyttääkin pönttökameran kuvassa niin erilaiselta kuin luonnossa, jotenkin "pelottavammalta". Naarasta ei tällä koiraalla ole tosin kaverinaan ainakaan vielä, ja viimeistään munien tultua tintit kyllä varmaan puolustavat viimeiseen hetkeen asti pönttöään. Saa nähdä, kuka täällä loppujen lopuksi pesii...

2 kommenttia:

  1. Toivotaan, että kirjosieppo löytää oman pesäkolon. Kirjoittelit joskus, että talitiaiset eivät pärjää sinitiaisille nahisteluissa. Minäkin olen huomannut saman ruokintapaikalla. Sinitiaiset ovat pienestä koosta huolimatta ärhäkämpiä kuin talitiaiset. Mutta oletko toisaalta koskaan nähnyt sinitiaisen pesivän 32 millisessä pöntössä? Minä en. Olen ajatellut, että kun tärkeämmästä asiasta kuin ruokintapaikan nokkimisjärjestyksestä, eli pesäpaikasta on kyse, talitiaiset päihittäisivät sittenkin sinitiaiset. Vai mitä tuumaat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän fyysisen kokonsa puolesta talitiaiset pärjäävät sinitiaisille varsin hyvin. Katselin tässä pari päivää sitten youtube-videota, jossa talitiainen rökitti sinitiaista aika pahasti pöntössä. Vaikeahan tähän on mitään yleistä "sääntöä" sanoa; se voittaa, kumpi on parempi.

      Luulen, että hyvin paljon merkitsee myös se, kuka löytää pöntön/kolon ensimmäisenä, sillä sitä omaa puolustetaan varmaan viimeiseen asti. Esimerkiksi tämän vuoden sinitiaishäirikkö teki pari hyökkäystä pönttöön, sitten sitä ei ole näkynyt -laji on sama, mutta pöntön omistajilla oli selvä etulyöntiasema.

      Saa tosiaan nähdä, miten käy tuon kirjosiepon kanssa tänä vuonna! Yksin koiras tuskin pärjää, mutta jos se saa seurakseen puolison, asettavat ne varmaan tinteille kovan haasteen. Toisaalta, jos tiaiset kohta munivat, ne puolustavat varmaan sen jälkeen pönttöä kyllä viimeiseen hetkeen.

      Käsittääkseni ruokintapaikalla ei ole varsinaista "nokkimisjärjestystä", vaan parempi ottaa ensiksi. Lintuparvissa ei ole "johtajia" ja "dominanssia" lukemani perusteella, vaan suhteellisen samat säännöt pätevät kuin pesäpaikoista taistellessa. Mutta kuten sanoit, toki sitä pönttöä puolustetaan kauemmin kuin auringonkukansiementä.

      Mutta joo, turha tähän on varmaan yleistyksiä tehdä :) Parempi voittaa ja selviää, lopulta pesii ja jatkaa sukuaan.

      Poista