perjantai 30. toukokuuta 2014

Sisäinen kuoriutuminen

Ihmettelin vähän kun palasin kotiin - ei kuoriutuneita vielä. Selvästi ilma-aukko näyttää kuitenkin laajenneen ja kuorikalvot erkaantuneen kuoresta, joten sisäinen kuoriutuminen näyttäisi minun silmissäni alkaaneen.

Tietopläjäys! Sisäinen kuoriutuminen tarkoittaa kuoriutumisen ensimmäistä "vaihetta", jossa poikanen puhkaisee munankuoren sisäpinnalla olevat kuorikalvot. Munan lättänässä päässä sijaitseva ilma-aukko näyttää tällöin laajentuvan ja "viistoutuvan" kohti sitä kohtaa, jossa poikasen nokka on. Sisäisen kuoriutumisen aikana poikasen on myös vedettävä "sisäänsä"verisuonet, jotka ovat kehittyneet ympäri keltuaisen ja munan. Näiden verisuonten avulla poikanen aiemmin otti ravintonsa keltuaisesta. Myös keltuaisen poikanen vetää sisäänsä sisäisen kuoriutumisen aikana. Keltuaisesta kehittyy ruskuaispussi, josta riittää ravintoa ensi hetkille kuoriutumisen jälkeen.

Sisäisen kuoriutumisen aikana poikanen voi jo alkaa hengittää itse ja usein se "juttelee" emolleen. Varsinaisen kuoriutumisen aikana poikanen pyörähtää akselinsa ympäri ja halkaisee munankuoren. En ole tosin varma, tekeekö poikanen jopa useita kierroksia munan ympäri jo sisäisen kuoriutumisen aikana, sillä pönttökameraa katselevan silmin varsinainen kuoriutuminen näyttää tapahtuvan nopeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti