maanantai 12. toukokuuta 2014

Neljä sinitinttiä ja kaksi kirjosieppoa - koonti eilisestä (ja vähän tästäkin päivästä)

Tiivistys: Tällä hetkellä vaikuttaisi siltä, että hn ja pk yrittävät sekä vallata pönttöään takaisin että tutkia kakkospöntöstä uutta tilaisuutta pesäpaikaksi. Mt rakentaa yhä pesää ja munii (nyt jo 4 mt:n munaa pöntössä). Ja sieppo... sieppo vaeltelee eestaas ykkös- ja kakkospöntön välillä, mutta ei vielä vaikuta potentiaalisen "valtaushaluiselta".

---

Aloitetaan tämä pidempi "kertomus" jo toissapäivän illasta. Olin poissa ja kone kaatui sillä välin, joten menetin joitakin vierailuja. Kuitenkin näin illalla seitsemän aikaan yhden parittelun, jossa naaraana oli mt ja koiraana (väkisin oli oltava) lk.

Eilinen oli yhtä kaaosta. Aamu sujui vielä aika rauhallisesti, mt muni 3. munansa puoli kuudelta ja lähtiessään jätti 5 munaa esille. Lenkkivideolta löytyi mt:n pesänrakennusta, mutta myös vierailuja sieppokoiraalta... ja myös siepponaaraalta!Tämä pöntössä paljon viime päivinä pyörinyt sieppokoiras (olkoon lyhenteeltään nyt vaikka zk, ziappokoiras) EI siis ole jz, vaan otsalaikultaan paljon vaatimattomampi yksilö. Jz on ehkä lähtenyt kokonaan, jatkanut muuttomatkaansa pohjoisemmas kenties!

Lenkiltä palatessani huomasin, että kakkospöntöllä pyöri tinttipari. Koiras sujahti sisään ja houkutteli naaraan perässään. Vaikuttivat olemukseltaan kovin pk:lta ja hn:ltä, mutta kakkospönttö onneton on kameraton, joten varmuutta en saa varmaan ikinä.

No, sitten siis palasin lenkiltä ja kävin pöntöllä nappaamassa videon pois päältä. Yllättäen pöntölle tuli neljä lintua, kirjosieppo ja kolme sinitiaista. Yksi sujahti pönttöön pesämateriaalin kanssa, se oli mt. Yksi ilmataisteli siepon kanssa ja yllättäen ilmataistelija hyökkäsi pönttöön mt:n kimppuun. Ehdin juuri ja juuri klikata videon päälle.Vielä äsken olin ihan ulkona siitä, kuka kumma oli tuo hyökkääjä. Nyt videon pari kertaa läpi silmäiltyäni vaikuttaa kuitenkin aika selvältä, että se oli pk.

Tässä ensinnä tuota otsalaikun muotoa. Lk:lla olisi lovi, hn:llä "haalea" reunus:


Sitten tummuuseroja. Yleisesti olen huomannut, että koiraat ovat pönttökamerakuvassa aavistuksen naaraita tummempia, näin myös pk:n kohdalla:

Pk alla
Pk vasemmalla
Muita perusteita: hn on aika varovainen, se ei hyökkäisi tuostavain. Lk:n hyökkäys naaraansa kimppuun olisi perusteltavissa lähinnä sillä, että sen "pää meni sekaisin" siepon jahtaamisesta ja "kuohuissaan" sitten hyökkäsi mt:n kimppuun - aika epätodennäköistä. Kiinnitin myös huomion tuon taisteluvideon äänimaailmaan ja totesin, että toinen tinteistä on aika äänekäs taistelija ja sillä on monipuolisia ääniä taistelussa (viittaa koiraaseen).

Taistelun kulku meni kaikkineen aika "tasavahvasti". Alussa pk vaikuttaisi olleen vähän heikoilla ja pari kertaa se yritti poistua pöntöstä. Lopussa pk sai sitten lisää tarmoa ja lopulta mt poistui ensimmäisenä - mutta pk syöksyi heti perään. Taistelun aikana lentoaukolla käväisi myös se kolmas tintti - oliko se sitten hn vai lk? Sieppo sai sillä erää tarpeekseen ja poistui pitkäksi aikaa.

Taistelun jälkeen tilanne rauhoittui - viideksitoista minuutiksi. Sitten pönttöön tuli... hn! Hn pesämateriaalin kanssa.Hn kävi sitten päivän edetessä useita kertoja pöntössä, tonki munia ja asettui jopa "hautomaan" hetkeksi. Myös pesänrakennusmateriaalia tuotiin. Mt:tä en muista nähneeni enää ennen iltaa, sen sijaan zk kävi kuuden-seitemän maissa useasti. Todellinen päivän yllärivieras oli leppälintukoiras, joka käväisi tutkailemassa pönttöä ulkopuolelta. Sai kuitenkin lentävän lähdön sinitinteiltä, edes kuvaa en ehtinyt napata!

Sitten illalla vähää ennen kahdeksan mt tuli kera kahden muun sinitintin. Ne kaksi sinitinttiä olivat hn ja pk, mutta kumpikaan niistä ei tullut sisään. Mt hyökki pöntössä ja hn mietti lentoaukolla peräti 20 minuuttia (en ole varmaan ikinä nähnyt sinitintin miettivän mitään yhtä perusteellisesti!). Pk myös ruokki hn:ää lentoaukolle. Lopulta kahdeksan jälkeen vakituinen pari lähti ja myös mt lähti. Suljin koneen puoli yhdeksältä, mutta mt tuli ilmeisesti nukkumaan vielä, sillä tänä aamuna viideltä se oli pöntössä unilla.

Mt muni 4. munansa ennen kuutta. Viisi niitä kaikkineen näkyisi kuvassa, mutta taitaa kuudeskin yhä olla siellä "tyrkyllä". Lopuilla hn:n munilla tuskin on enää mahdollisuuksia:


Tämä päivä on ollut hyvin, hyvin sekainen, mutta aika rauhallinen silti. Sekä hn että mt ovat käyneet tuomassa pesämateriaalia. Kakkospöntöllä touhuili myös sinitiaispari. Ihan kaikkia poissaolovideoita en ole vielä käynyt läpi, joten voihan sieltä jotain ylläreitäkin paljastua. Äsken ainakin pöntölle laulelemaan tullut zk sai lähdön pk:lta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti