lauantai 26. huhtikuuta 2014

Tinttejä ja tuulihaukkoja

Ei munaa vielä. Hn ei edes nukkunut yötään pöntössä (sitä se ei muutenkaan joka yö tee, viimeksi oli unilla 22.-23.4.), joten munattomuus ei ollut aamuherättyäni yllätys. Nämähän siis (ainakin oman kokemuksen perusteella) tuntuvat munivan yön aikana toisin kuin siepot, jotka ovat munineet aikaisin aamulla (ainakin minun pöntössäni).

Sinänsä munattomuus oli kuitenkin yllätys, että ekoista paritteluista on jo kaksi päivää. Vakinaaraan (2012) näin parittelevan ekan kerran 7.5. ja muna oli pöntössä heti 8.5. ja siepoillakin muna on tullut aina kahden päivän päästä ekasta parittelusta. Mutta näemmä taas oppii uutta - muna voi kehittyä naaraan sisällä kolmekin päivää. Tai sitten ekat parittelut eivät kuitenkaan olleet onnistuneita? Tai hn ei ollut levännyt tarpeeksi, jolloin se ei pystynyt tuottamaan munia?

No, tänään on ainakin levätty! Aamupäivästä tehtiin vain viisi vierailua, viimeinen ennen kymmentä ja sen jälkeen ketään ei ole ollut pöntöllä (ellei peippokoirasta lasketa). Pari uutta, jännää juttua käytöksessä kuitenkin ehdin havaita aamun vierailuista. Ensinnäkin, hn ja pk eivät paritelleet. Eivät ainakaan pöntön lähellä. Pk oli paikalla aina, kun hn kävi pöntössä, mutta hn lensi pois tultuaan pöntöstä ja pk lähti perään kuin kirjosieppokoiras konsanaan. Ei "värinää" tai muutakaan - mutta en sitten tiedä, parittelivatko jossain muualla. Vai eikö hn halunnut paritella? Miksi? Siksikö, että se odottaa munaa?

Toinen juttu on sukiminen, jota havaitsin hn:n tekevän useammallakin vierailukerralla. Ennen se ei ole juuri sukinut pöntössä muuta kuin unille ryhtyessään. Liekö sekin merkki munien tulosta? Kysymyksiä riittää, mutta ehkä huominen (tai lähipäivät) tuovat vastauksen munan muodossa...

Tässä videona tuota sukimista:



Sitten tinteistä tuulihaukkoihin! Ensin taustatietoa: noin kilometrin päässä meistä sijaistevan pellon vanhan ladon seinään kiinnitetyssä tuulihaukanpöntössä pesi viime vuonna pari, joka sai ehkä viisi poikasta (muistaakseni). Nyt tuulihaukat ovat tulleet takaisin ja olen käynyt toisinaan paikanpäällä kiikareiden kera katselemassa haukkoja (tietysti pesintää häiristemättä, pitäen hyvän etäisyyden pesään). Haukat pyörivät myös pihassamme ja tänään sattui kaksikin tuulihaukallista tapahtumaa!

Aamulla olin pöntöllä ja yllättäen vain n. 10 metrin päähän pöntöstä hyökkäsi tuulihaukka. Se sai saaliikseen jonkin myyrän - kuvaa en ehtinyt napata. Myöhemmin näin vielä jännemmän tapahtuman: tuulihaukkojen parittelun! Sekin tapahtui pöntön lähistöllä, mutta kauempana olevassa puussa. Sattumalta kuvasin juuri ulkokameralla tinttejä parittelun toivossa ja nopeasti käänsin kameran kohti haukkoja. Videosta tuli silti niin rakeinen, ettei sitä kehtaa julkaista - mutta tässä kuvakaappaus pois jo lentävästä koiraasta (punainen ympyrä) ja oksalla yhä istuvasta naaraasta (musta):
(Haave: Ai että kun olisi mahtavaa saada pönttökamera tuulihaukoille... mutta vaatisi yli kilometrin pituisen kaapelin - tai sitten jonkun langattoman virityksen.)

Ja juu, tänään kävin mökillä järkkärin kanssa ja nappasin kuvan jo asennetusta kolmospöntöstä. Tyhjillään tuntui vielä olevan.

...ja pari muuta kuvaa mökiltä...





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti