torstai 24. huhtikuuta 2014

Lempeä ilmassa...

Tänään sai kyllä taas nauraa noiden touhuille - ja vähän ihmetelläkin. Aamulla puoli seitsemältä oli ensimmäinen episodi, kun hn tuli pöntöstä ja jäi "värisemään" lähistölle (oma termi, siis tätä siipien nopeaa värisyttämistä kylkiä vasten, jota myös poikaset tekevät kerjätessään). Tuota värinäähän hn:ltä havaitsin siis jo eilen.

Nyt pk oli maassa ruuanhankinnassa, mutta alkoi sitten myös väristä ja lensi hn:n luo. Sitten en osaakaan sanoa enempää, sillä molemmat kätkeytyivät männynoksien katveeseen "yksityisuuden suojaan", mutta värinä jatkui ja kuulin myös tinttien "tappeluääniä" (siis sitä, mitä esim. vakinaaras piti tappaessaan kirjosieppoa).

Epäilen kuitenkin, että ehkä jopa parittelivat - tuo värinä ja pk:n lähestyminen viittaisivat siihen. Toisaalta tappeluääni sai epäilemään, että ehkä hn ei ollutkaan vielä valmis paritteluun ja hääsi sitten pk:n pois. En ole ennen kuullut parittelevien tinttien pitävän mitään ääntä - mutta onko tässä jotain yksilöllisiä vaihteluja? Ja jos tosiaan parittelivat, voisi ylihuomenna tai ehkä jopa huomenna odottaa munaa, mutta tuntuu vain niin hirveän aikaiselta! Aiemminhan nuo ovat minun pöntössäni munineet ekan vasta 8.5. - sekä vuonna 2011 että 2012 oli tuo päivämäärä. Mutta toisaalta - pesä on jo melko valmis, mitäpä siinä enää odottelemaan.

Samanlainen tapahtuma tapahtui myös vähän ennen kymmentä. Värinää, sitten hakeutuivat yhteen ja tappeluääniä. Nyt olivat ehkä hiukan paremmassa paikassa näkemisen kannalta, mutta sähläsin ulkokameran kanssa ja viidessä sekunnissa koko homma oli jo ohi, joten en havainnut mitään "uutta". Lemmentouhut katkaisi kaiken lisäksi talitaispari, joka tuli pöntölle juuri samalla hetkellä ja molemmat tintit hyökkäsivät ilmataistellen niiden kimppuun.

Ja eikä siinä vielä kaikki... lenkin aikana kuvatulta videolta löysin ruokkimista!Tai ainakin kovaa yritystä ruokkia. Toukka taisi lopulta päätyä pk:n kupuun, sillä jotenkin se ei kai "osannut" ruokkia hn:ää. Alla tapahtuma videona, hn on vähän ikävästi kameran "kuolleessa kulmassa", mutta tuo pk:n säätö tässä kai merkityksellisempi onkin. Ulkotapahtumista en harmi kyllä osaa sanoa tuossa (että jatkoiko pk ruokkimisyritystä myös pöntön ulkopuolella), sillä olin tosiaan lenkillä:Iltapäivällä hiljenikin sitten, moneen tuntiin ei ole käyty pöntössä nyt. Tein kuitenkin vielä lyhyehkön pesänrakennusvideon pesän viimeistelystä, tämä saanee jäädä viimeiseksi rakenteluvideoksi tällä erää:Ja niin! Kolmospönttö on valmis! Väkersin sitä eilen ja tänään loppuun ja nyt se odottaa enää ripustamista mökille! Vienkin sen ehkä tänä iltana jo paikoilleen - jospa mökillekin saataisiin tällä vähän pönttölintuja ehkäpä kirjosiepon muodossa:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti