sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Kuka on kuka? - Tinttien yksilöeroista

 Kirjoittelin tämän jo eilen, mutta nyt vasta julkaisen.

Tinttien yksilöerot ovat kiehtoneet minua jo pidempään. Koska tinttien parissa on tullut taas vietettyä tunti jos toinenkin, niin uskalsin heittää omia havaintojani / päätelmiäni tähän.

Käytös
Katselin juuri muutamia edellisten pesintäkausien videoita ja oli jännä havaita, miten eri lailla kukin tintti "oli" ja käyttäytyi pöntössä. 2011-vuoden naaras Jade tuntui "höseltäjältä" verrattuna tämän vuoden hn:ään ja 2012-vuoden "vakikoiras" vaikutti jotenkin hitaalta ja kömpelöltä, kun vertasin sen käytöstä pk:hon. Pk myös laulaa enemmän kuin aiempien vuosien koiraat.

Naaraat remppaavat enemmän, hautomakuopivat ja koiraat houkuttelevat usein naaraan pönttöön ym., mutta tämän kirjoituksen pointti on, että tintin "olemus" pöntössä ei ole oikeastaan sidoksissa sukupuoleen, vaan yksilölliset käytöserot paistavat esiin, kun tarpeeksi seuraa.

Havainnollistetaan. Jos mietitään tätä vuotta, naaras hn:n asento pöntössä on erilainen kuin koiraalla pk:lla. Naaras menee pöntön pohjalla ollessaan usein seisomaan keskelle pohjaa, "teputtaa" paikallaan ja pitää nokkaansa kohti pohjaa siivet aavistuksen verran levällään, näin:
Tarkennuksena vielä, samanlaista käytöstä en siis huomannut kaikilta naarailta!

Pk taas painaa itsensä ja pyrstönsä pöntön reunoja vasten, nostaa ylävartaloaan ja katsoo usein ylöspäin, etenkin odottaessaan hn:ää pönttöön:
 
Kun taas 2012-vuoden vakikoiras esimerkiksi viihtyi hiukan hn:n tavoin pöntön keskellä.


Ruumiinrakenne
Tinttien ruumiinrakenteesta on hankala sanoa mitään "totuuksia", sillä usein sulat hämäävät ja vihainen tintti näyttää ihan eri muotoiselta kuin unille asettuva tintti. Silti tämän vuoden tinteistä olen jotenkin huomannut, että hn on "kulmikkaampi" kuin pk. Etenkin hn:n etupää näyttää jopa poikkeuksellisen leveältä, jos sitä vertaa muihin tintteihin - "kolmio" ehkä kuvaisi kärjistäen. Pk taas muistuttaa "ellipsiä".

Hn

Pk

Värit
Kuten ruumiinrakenne, väritkin voivat hämätä ja kamera voi vääristää.

Perinteisesti olen yksilöinyt tinttejä otsalaikun muodon avulla, mutta tänä vuonna jouduin miettimään uusia tapoja, sillä pk:n ja hn:n otsalaikut olivat lähes identtiset. Otsalaikun muoto myös vaihtelee ja jos joku sulka on vinossa, otsalaikku voi näyttää jo aivan erilaiselta. 2012-vuoden vakinaaraalla toisaalta oli hyvin tunnistettava otsalaikku, esimerkiksi.

Tummuuseroja voi hämätä kamera, mutta jotenkin tuntuu, että yleisesti naaraat olisivat vaaleampia kuin koiraat. Näin oli vuonna 2012 ja näin näyttäisi olevan myös nyt. Uusi keksintöni on tunnistus siipipeilin avulla ja siipipeilikeino toimii hyvin tänä vuonna! Hn:n siipipeilit ovat suurempia ja valkoisempia kuin pk:n.

Hn yllä, vaaleus ja siipipeilien suuruus näkyy hyvin

Hn oikealla
Eli?
Oikeastaan olen tullut siihen tulokseen, että helpointa on yksilöidä käytöksen avulla. Ainakin tunkeilijan erottaa vakituisesta siitä, että se on varautuneena pöntössä. Erot myös ulkoisissa seikoissa ovat silti selkeitä, mutta voivat herkästi muuttua. Jo pesän rakentuminen ja näin tintin kohoaminen kohti kameraa muuttaa sen ruumiinrakennetta ja värisävyjä huomattavasti.

Nämä ovat siis omia pohdintojani, eivät tieteellinen julkaisu! Laitetaan vielä loppuun muhjukuva tämän vuoden parista - osaatko sanoa, kumpi on kumpi?
(Vastaus: hn yllä, pk alla)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti