torstai 27. kesäkuuta 2013

Helle koitui kohtaloksi - Pieni on kuollut!

Tänään lopulta tapahtui se, mitä olen vähän tässä pelännyt siitä asti, kun näin kuutosen kuoriutuneen. Kova helle oli sille lopulta liikaa, se ei saanut tarpeeksi ravintoa ja kuoli tänään aamupäivällä.

Aamulla Pieni oli vielä ihan pirteä ja kerjäsi nokka auki ruokaa sisaruksiensa kanssa. Tosin, kun myöhemmin katselin aamuisia videoita, huomasin jälkimmäisessä niistä jo selvää väsymystä; nokka ei enää auennut. Sitten nyppäsin pönttökameran johdot irti seinästä ukonilman vuoksi ja kun ukkonen oli mennyt ohi ja avasin pönttökameran jälleen, näin vain viisi poikasta.

Pelkäsin aluksi, että kissa oli taas käynyt vierailulla, sillä tn oli juuri varoitellut poikasia jostakin. Sitten huomasin, että nimenomaan Pieni puuttui joukosta ja aavistukseni osui oikeaan, kun näin sen lähes elottomana sisarustensa jaloissa. Hetken päästä se oli jo kuollut.

Helle on kiusannut kyllä isompiakin poikasia melkoisesti - eilisen ja tämän päivän ne ovat läähättäneet kovasti. Voin vain kuvitella, miten tukalaa umpinaisessa pöntössä on - pienikin ravinnonpuute aiheuttaa näillä keleillä nestehukkaa, joka ilmeisesti johti Pienen kuolemaan.

Nyt neljän tunnin ukkosen jälkeen koneen avattuani (kamera oli jälleen irti seinästä) poikaset ovat kuitenkin piristyneet selvästi. Ilma on raikastunut ja lämpötila laskenut.

Näin tässä siis kävi... no, kokoero on ollut suuri koko ajan ja ehkä näin oli lopulta parempi. Hetken mietittyäni tulin myös siihen tulokseen, etten korjaa Pientä pois pöntöstä ennen pesintäkauden päättymistä - näin en häiritse pesintää. Vajaa viikko on kuitenkin enää jäljellä ennen kuin poikaset lentävät pesästä, joten tuskinpa Pieni nyt kovin pahasti mätänee. Pöntön siivouksesta tulee kyllä varsin mielenkiintoinen tehtävä; alla ovat ensin zz:n kolme munaa, sitten Pienen jäännökset ja päällä iso kerros sieponp*skaa.

Video Pienen viime hetkistä:

(Ja hitsi, tuo pönttökameraa pyörittävä kone on ruvennut pitämään tänään outoa krahinaa - tuulettimessa on ilmeisesti jotain häikkää. Toivottavasti se kestäisi vielä loppuun asti.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti