keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Tinttien sukupuolieroista

Olen lopultakin oppinut erottamaan tintit toisistaan -tai ainakin luulen niin!

Selailin vähän vanhoja videoita, tutkin kuvia, vertailin tinttejä ja hiljalleen minulle aukeni pari tärkeää eroavaisuutta. Ensinnäkin naaraan "otsatukan" linja on selvästi "lovella" ja koiraalla se on lähes suora. Tämä on lähes selkein ero. Toisekseen koiras on kapeampi ja tummempi kuin naaras -tässä asiassa tosin mustavalkokamera saattaa hämätä, ylempänä oleva tintti näyttää väkisinkin vaaleammalta kuin alempana oleva. Tintit kun voivat vielä pörhistää höyheniään, mikä saattaa hämätä rakenteen erottamista.

Käyttäytyminen kertoo kuitenkin paljon. Videoita selaillessani huomasin, että vain naaras rakentaa pesää. Naaras myös käyttäytyy pöntössä "rennommin" kuin koiras; koiras epäröi usein pitkään ennen pönttöön menoa ja pöntössä ollessaan lähinnä katselee ympärilleen ja lähtee melkein heti pois. Jos koiras on pöntössä silloin, kun naaras saapuu, se lähtee yleensä lujaa pois. Naaras myös nukkuu yönsä pöntössä ja viettää siellä paljon aikaa, toisin kuin koiras. Koiraan olen puolestaan nähnyt käyvän kovia taisteluita pöntöstä pöntön ulkopuolella ja lisäksi -tietenkin- kuullut sen laulavan.

Huomasin muuten nyt, että ihan ensimmäisen visiitin pöntössä teki koiras. Saman päivän videoissa näkyy kuitenkin jo, kun naaras kuopii pöntön pohjaa ja nokkii seiniä, mitä en ole nähnyt koiraan koskaan tekevän.

Laitan vielä tekemäni kuvan havainnollistamaan tilannetta, toivottavasti siitä saa selvää. En voinut oikein suurentaa kuvaa, kun meni rakeiseksi.
Laitan muuten jossain vaiheessa, ehkä huomenna, nettiin videota tämän päivän touhuista. Käyn ensin videot läpi ja editoin jotain. Pesä on jo todella muhkea!

1 kommentti:

  1. Erittäin mielenkiintoisia havaintoja. Sinitiaisista en ole erottanut koskaan sukupuolia, kun en ole osannut katsoa "oikeisiin kohtiin". Jännä tuo roolien jako kodinhoidossa.

    VastaaPoista