perjantai 17. kesäkuuta 2011

Poikaset lähtivät!

Nyt se sitten tapahtui. Tulin juuri keittiöstä katsomaan pönttökameraa, kun tajusin, että pöntössä oli kaamea mellakka päällä. Äkkiä video päälle. Ensimmäisen poikasen lähdön missasin, mutta muista sain videomateriaalia. Kaikki lähtivät siis ihan peräkanaa, paitsi tuo viimeinen, joka jäi vielä hetkeksi keräämään rohkeutta.

On yhtä aikaa haikea ja iloinen olo... Ihanaa, että poikaset selvisivät maailmalle, mutta tuntuu silti nyt kovin tyhjältä. Viimeiset pari kuukautta pönttökamera on ollut iso osa elämääni, ja silmänräpäyksessä kaikki on ohi. En ehkä enää näe näitä poikasia, korkeintaan lintulaudalla, ja silloinkaan en todennäköisesti edes tunnista niitä. Muistoksi poikasista jäi kuitenkin 1082 kappaletta videoita ja kuvia koneelle.

Tämän pesimäkauden aikana emot Jade ja Kide saivat kyllä kokea melkein kaikki mahdolliset häiriköt. Ensin kamppailu talitiaisten kanssa, sitten vieras sinitiainen. Kirjosieppo, joka tunkeutui munapesään ja vielä loppuvaiheessa kissa, joka pihisti yhden poikasista. Aluksi pesänrakennuskaan ei lähtenyt kunnolla käyntiin. Silti maailmalle lähti 7 tervettä poikasta.

Itsekin opin paljon. Sinitiaisten pesintäkäyttäytyminen, luonnon laki ja myös elektroniikka tulivat tutuksi pönttökameran myötä. Harmaita hiuksia aiheuttivat koneen kaatuilu ja kiintolevyn täyttyminen. Parannettavaakin on: Ensi vuonna suunnittelin rakentavani kameralle oman kotelon pöntön päälle, jotta lentoaukko näkyisi kamerassa paremmin ja poikasille tulisi enemmän tilaa liikkua.

Mutta niin se aika kuluu, ja niin sen kuuluukin. Olen saanut olla todistamassa seitsemän pienen sinitiaisenalun elämän ensiaskelia aina kuoriutumisesta pesästä lähtöön saakka. Se on kokemus, joka ei ihan heti unohdu.

Nyt on aika nousta siivilleen.

Kaihoten nyt katselen, kun lentää tuolla lintu pienoinen,
se nousta korkealle saa ja näkee kauniin, kauniin maan.
Täällä nurmet, metsät vihannoi, puut vetten pintaan heijastua voi.
Miksi jäisin ikävään, kun lintu siivin lähtee lentämään?
Mä lapsi maanhan olen vain ja täällä tehtäväni sain.

1 kommentti:

  1. Kiitokset hienosta plokista! Toivottavasti saamme seurata lintujen arkea uudelleen viimeistään ensi keväänä. Ehkäpä pönttössä tapahtuu vielä toinenkin pesintä tänä kesänä? Ja kyllähän talvellakin pöntössä yövytään... :-)

    VastaaPoista