torstai 16. lokakuuta 2014

Ensilunta ja muurahaisinvaasio pöntössä

Kunnon ensilumi, joka jäi jopa hetkeksi maahan, sateli tänne Jyväskylän seudulle eilen. Vähän vaikea sitä oli ikuistaa kameraan kun pavekkeelta vaan kuvasin, mutta tässä muutama otos!
Viikonloppuna kävin kotona ja iltasella avasin pitkästä aikaa pönttökameran siinä toivossa, että joku tindi olisi löytänyt pöntön yöuinumispaikakseen. Vielä mitä...


...muurahaiset olivat vallanneet koko pöntön! Päätin sitten ottaa kameran pois ja pöntön alas puusta talveksi, ei tuolla kuhinassa kuitenkaan yksikään tindi edes uinuisi. Muurahaiset eivät kyllä oikein ilahtuneet ajatuksesta, kävivät todella ärhäkästi kiinni hanskoihin! "Pöntönvaltaajien" laji jäi kiinnostamaan ja hetken googlailun jälkeen päädyin siihen, että nuo olisivat olleet mustamuurahaisia (Formica fusca). Olivat väriltään ihan mustia ja aika suurikokoisia - ja lähteiden mukaan mustamuurahaiset pesivät juuri esimerkiksi kannon sisässä, joten sinänsä loogiselta tuntuu tuo pöntön valikoituminen niiden pesäpaikaksi.

Pöntön poistosta minulla ei ikävä kyllä ole kuvia, sillä järkkäri jäi tänne Jyväskylään reissun ajaksi. Pesä oli kuitenkin oikein siistissä kunnossa, mutta hn:n munia en löytänyt - en tosin edes kauheasti yrittänyt etsiä niitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti