maanantai 2. kesäkuuta 2014

Mitä 10.munalle/poikaselle tapahtui?

Tässä ensinnä eilinen oravavideo. Pönttökameravideo säästyi sitenkin, vaikka epähuomiossa poistinkin koneelta kokonaan läjän eilisen aamupäivän videoita. Pahoittelen ulkokamerakuvan tärinää, mutta tukevaa alustaa kameralle ei juuri sillä hetkellä ollut käden ulottuvilla.Aivan äsken näin vilauksen 10. munasta poikasten joukossa. Se ei ole kuoriutunut.

Hedelmöittymätön? Ainahan kaikki munat eivät edes hedelmöity, vaan yksi munista saatetaan jättää pönttöön lämmöntuojaksi. En tosin tiedä, kuinka yleistä tämä on sinitiaisilla. Välttämättä muna ei muustakaan syystä hedelmöity, joskus muna saattaa jäädä jopa keltuaisettomaksi (tällöin tosin munan koko lienee huomattavasti pienempi, joten en usko sen olevan kyseessä nyt). Lintunaaraathan voivat munia myös ilman koirasta.

DIS alkuvaiheessa? DIS, "dead in shell" eli "kuoreen kuollut" poikanen on siis poikanen, joka kuolee syystä tai toisesta kesken kehityksensä. Mikäli 10. muna on hn:n, voisi olla oikeastaan todennäköisin vaihtoehto, että mt:n mylläyksen takia muna vaurioitui ja alkio kuoli. Tosin - hautomaton alkio ei kovin helposta rytinästä kuole. DIS alkuvaiheessa olisi kuitenkin hyvin mahdollinen, sillä koko haudonnan ajan kiinnitin huomiota siihen, että yksi munista oli poikkeuksellisen tumma. DIS-munat tunnistaa yleensä juuri tummasta väristä.

DIS myöhemmässä vaiheessa? Kehityshäiriö, kuoriutumisen epäonnistuminen? Kaikki olisivat täysin mahdollisia. Myös haudonnan häiriintyminen tai munan kylmettyminen tai liika kuivuus tai kosteus voisivat johtaa DISiin, mutta koska muiden munien kehitys onnistui, en pidä tätä todennäköisenä.

Tässä kasvua! Vertailuna eilinen ja tämä päivä:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti